Waarom Bio-eieren?

Waarom Bio-eieren?

Diervriendelijke keuze


Eet jij 's ochtends ook graag een eitje bij je ontbijt? Met een bio-eitje maak je de meest diervriendelijke keuze.

Biokippen hebben in de stal voldoende ruimte en stro om in te scharrelen en er zijn voldoende zitstokken om te rusten of slapen. Buiten krijgen de kippen een uitloop van minstens 4 vierkante meter per kip. Ze eten biologisch voer, dus onbespoten en niet genetisch gemanipuleerd.

Bepalingen kwalificatie Bio-eieren

  • Kippen zijn erg stressgevoelig. Het is dus geen slim idee om ze met veel op een te kleine ruimte bij elkaar te zetten. In bio is het aantal legkippen beperkt tot 3.000 per groep/stal, met maximaal 6 kippen per 1 m2 en een minimale zitstok van 18 cm per kip.
  • In de stal ligt er vers stro, zodat ze hun natuurlijke scharrelgedrag kunnen uiten, en er zijn ook luzernebalen ter verstrooiing. Zitstokken op verschillende niveaus gunnen elke kip haar plekje.
  • In de stal moet ook daglicht zijn, dat heeft een positieve invloed op de productie. Het helpt om de weerstand van de kippen op te bouwen en het maakt de dieren actiever: ze zijn meer met het strooisel bezig en zijn minder angstig. Dat daglicht mag worden aangevuld met kunstlicht, maximaal 16u per etmaal. De biologische legkip krijgt minstens 8 uur nachtrust per etmaal.
  • Vrij kunnen rondlopen is voor een kip erg belangrijk. Biologische legkippen moeten ten minste één derde van hun leven vrij naar buiten kunnen. Daartoe moet de boer een buitenruimte voorzien met minimaal 4 m2 per kip (max. 2500 kippen per ha) én moet hij elke dag vanaf ten laatste 11u ’s morgens tot zonsondergang de luiken van de stal naar de buitenruimte open zetten. Er moeten verschillende uitgangen in de stal zijn die rechtstreeks toegang geven tot de buitenruimte, over de hele lengte van het gebouw.
  • Buiten moet er genoeg begroeiing zijn (struiken, bomen, gras, kruiden) zodat de kippen zich kunnen bezighouden en zodat ze kunnen schuilen tegen de zon.
  • Het aantal kippen per oppervlakte beperken heeft trouwens nog een voordeel: zo produceert de veehouder niet te veel mest (want mestoverschotten zijn een reëel probleem in de landbouw).
  • Voor kippen is eten een van de belangrijkste bezigheden. De hele dag zitten ze te pikken. Het is dus belangrijk dat er ook genoeg voeder- en drinkbakken zijn, zodat er voor elke kip genoeg is.
  • Wat de kippen te eten krijgen, bepaalt de kwaliteit en samenstelling van het ei. Dat verschil is aantoonbaar, want stoffen in het eigeel verraden of de kip biologisch voer kreeg. Of het nu maïs, granen of een ander gewas is: al het voer wordt biologisch geteeld, dus zonder gebruik van kunstmest, pesticiden of ggo's.
  • Bovendien moet 20% van het voer uit de regio komen.


Enkele foto's van onze leveranciers

Waarom Bio-eieren?
Waarom Bio-eieren?
Waarom Bio-eieren?
Waarom Bio-eieren?
Waarom Bio-eieren?
Waarom Bio-eieren?