Eieren en voedingswaarden

28/07/2018 - 10:12

Welke voedingswaarde heeft een ei?

Eieren en voedingswaarden

Positieve kijk op eieren

Eieren zijn een goede bron van biologische hoogwaardige eiwitten.
Zij bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding.

Eieren en in het bijzonder de dooier is een goede bron van ijzer, choline, foliumzuur,
de vitaminen B2 en B12 en van de vetoplosbare vitaminen E en D.

Eieren bevatten de carotenoïden luteïne en zeaxanthine (antioxidanten) die mogelijk
bescherming bieden tegen ouderdomsgebonden oogziekten zoals cataract en
maculadegeneratie (antioxidanten maken vrije radicalen onschadelijk die cellen die
een belangrijke rol spelen in het verouderingsproces kunnen beschadigen).

Een gemiddeld gekookt ei (± 60 g) levert ongeveer 90 kcal.

Eieren maken deel uit van de voedingsdriehoek: zij behoren tot de groep vlees, vis,
eieren en vervangproducten die in hoeveelheden van 75 tot 100 g per dag bijdragen
tot een goede voeding.

Kortom, eieren zijn lekker en voedzaam en kunnen gemakkelijk worden klaargemaakt.
Eieren zijn gedurende ongeveer 3 weken houdbaar in de koelkast en zijn heel goedkoop.
Behandel ze met zorg en bewaar ze (ook gekookte) altijd in de koelkast.
Kook eieren altijd voldoende gaar.

Voedingswaarde


De Duitse brancheorganisatie Zentralverband Eier e. V. adviseert op verzoek de hieronder
genoemde voedingswaarden aan te geven en daarbij te vermelden dat het om aanbevolen
waarden gaat.

Eieren zijn een natuurproduct, zodat de werkelijke voedingswaarde kan afwijken van het gemiddelde.
Dat is afhankelijk van het seizoen, het voer en de leeftijd van de kip.

De hier genoemde voedingswaarden zijn gebaseerd op een ei van 52 gram, ofwel klasse M.

Voedingswaarde eieren klasse M
Voedingswaarden100 g52 g
Energiewaarde155,0 kcal80,6 kcal
648,7 kJ337,3 kJ
Eiwit13,1 g6,8 g
Koolhydraten0,58 g0,3 g
Suiker0,34 g0,18 g
Vet11,2 g5,8 g
Verzadigde vetzuren3,3 g1,72 g
Voedingsvezels< 0,5 g< 0,26 g
Natrium126,9 mg66 mg