Ei-weetjes

30/08/2018 - 09:46

Interessante weetjes over eieren vind je hier.

Ei-weetjes

Hoe komt een ei tot stand?

Een ei is een complex product. Het wordt laag voor laag, van binnen naar buiten, opgebouwd.
In de eierstok van de kip bevinden zich eifolikels. Ze groeien totdat ze rijp zijn en zo groot als
een normale eierdooier. Door de trechtervormige opening van de eileider komt de dooier in het
bovenste deel van de eileider. Hier wordt eiwit om de dooier gevormd. Daarna komt het ei in
wording in het nauwe gedeelte van de eileider, waar twee extra schaalhuiden worden gevormd.

Tussen de twee membramen aan de bolle kant van het ei vormt zich de luchtkamer.

Het ei beweegt zich verder door de eileider. De vorming van de kalkschaal om het ei duurt zo'n 20 uur.
Tot slot vormt zich een beschermende laag, de cuticula, die het ei beschermt tegen het binnendringen
van vreemde stoffen.

Kleur van de dooier

De kleur van de dooier hangt af van de voeding die de kip heeft gehad. De kleur wordt onder meer
bepaald door natuurlijke kleurstoffen, zoals caroteen in maïs, gras en tarwe. Hoe meer de kip hiervan eet,
hoe donkerder de kleur van de dooier.

Natuurlijk caroteen in legkippenvoer wordt hoofdzakelijk gebruikt om het organisme te ondersteunen bij
zijn belangrijke taken. Een deel van het caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A.
Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij het beschermen van lichaamscellen en de huid, het ontgiften,
het versterken van het immuunsysteem en het goed functioneren van de ogen.

Hoe vers is een ei?

Een vers ei heeft na het breken rondom de dooier een breed en stevig eiwit. Hoe ouder de eieren zijn
en vooral hoe warmer ze zijn bewaard, des te wateriger wordt het eiwit.

Bij verse eieren bevindt de dooier zich in het midden, terwijl de dooier bij oudere eieren steeds meer naar de rand beweegt.

Bewaar eieren na aankoop in de koelkast. Zo blijven ze langer vers. Eieren waarvan de houdbaarheidsdatum is
verstreken, moeten voor consumptie door en door worden verhit.

De watertest

Leg een ei in een glas dat is gevuld met zout water. Zakt het naar de bodem, dan is het ei vers.
Blijft het ei drijven, dan is het al ouder.

Hoe bewaart u een ei het best?

Plaats eieren met de spitse kant naar beneden. De dooier blijft dan beter in het midden.

Eieren in de doos kunnen het best in de koelkast worden bewaard. Voorkom grote
temperatuursschommelingen zodat er géén condens ontstaat.

Bewaar eieren niet naast citroen, gerookte vis of knoflook. Eieren kunnen door de poreuze s
chaal heen gemakkelijk geur en smaak van dergelijke producten overnemen.

Eigeel bij het eiwit?

Als voor een luchtig gerecht eiwit nodig is en bij het scheiden van wit en geel er toch wat geel
in het wit is gekomen, kunt u het volgende doen: neem een natgemaakte lepel en probeer al
het eigeel uit het eiwit te verwijderen. Klop het eiwit daarna stijf met een snuifje zout en verwerk
dit zo spoedig mogelijk.